Copia privata este o remuneratie compensatorie instituita de Legea Nr.8/ 1996 pe care trebuie sa o plateasca agentii economici care fabrica sau introduc pe teritoriul Romaniei:

  • suporturi pe care se pot realiza inregistrari sonore sau audiovizuale analogice sau digitale;

  • aparate concepute pentru realizarea de copii analogice sau digitale.

Din anul 2005, UPFR este desemnat de ORDA drept unic colector pentru copia privata din domeniul audiovizual. Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania distribuie anual fondurile colectate din Copia Privata catre ceilalti beneficiari ai acestui drept (UPFAR-ARGOA, Dacin Sara, Credidam, UCMR-ADA, Visarta).

Incepand din anul 2005, lista de aparate si suporturi, respectiv valoarea remuneratiei compensatorii s-au modificat. In prezent se aplica Metodologia stabilita prin Decizia ORDA Nr. 61/ 2009, publicata in M. Of. 316/ 13.05.2009 . Pentru anii anteriori se aplica prevederile aflate in vigoare la data respectiva.

Pentru Copia Privata nu se emite licenta, ci se incheie un protocol privind incasarea remuneratiei compensatorii pentru copia privata in domeniul inregistrarilor sonore si audiovizuale. Incheierea protocolului este optionala, deoarece platirea remuneratiei compensatorii pentru copia privata este o obligatie legala.

Consultati Metodologia in vigoare.

Cititi si Tipuri de aparate si suporturiDetalii Copia Privata

ATENTIE!!! De la data de 4 aprilie 2022 nu se mai aplică penalitatea anterioară din Metodologia aplicabilă pentru remunerația compensatorie pentru copia privată, ci o penalitate egală cu dobânda legală. Nivelul penalității de întârziere prevăzut prin metodologii a fost modificat prin art. 165 alin. 91 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, modificată de Legea nr. 69/2022, in vigoare din data de 04.04.2022.